Slik unngår du å bli scammet

ikke bli scammet

Det blir flere og flere aktører som ønsker å tjene penger på din russetid. Derfor er det viktig å
være oppmerksom på hva du velger å bruke penger på, og hvilke avtaler som tilbys. Hvert år er
det flere russegrupper som blir svindlet for tusenvis av kroner. Hvordan skal du unngå å gå i
samme felle som russen før deg allerede har gjort?

Prioriter kvalitet

Det er viktig å prioritere kvalitet. Hvis noe er så billig at du nesten ikke tror det er sant, så er det
ofte ikke det. Man får (oftest) det man betaler for. Til tross for dette må man være oppmerksom
på at høy pris ikke lover bra kvalitet.

Når russetiden er over er det mange grupper som utnytter kullet som kommer etter, og
overpriser det de selger. Flere velger å kjøpe i frykt for å bli stående uten (buss/van/høyttaler
osv.). Skal man investere i noe dyrt, kan det være lurt å gå bort fra «russemarkedet», og se på et
alternativt marked. Ikke kjøp et høyttaleranlegg til flere tusen, når det samme anlegget selges
billigere et annet sted

Ikke bli svindlet 101

Ikke vær naiv, vær kritisk til selger. Før dere oppretter et samarbeid med noen: vit at de er
seriøse. Er man føre var unngår man problemer i etterkant. Snakk med andre grupper som har
brukt tjenestene, les omtaler og erfaringer på nett.

  1. Møt de du handler med face to face om det er mulig
    Sendes ting i posten, har du ingen garanti for at de sender det de skal. Kjøper du noe dyrt (buss osv.) er dette et must. Ikke kjøp en buss du bare har sett bilder av – se hva du kjøper.

  2. Betal med kredittkort
    . Om du blir svindlet kan det være at du får igjen pengene dine av kredittkortselskapet. Du kan og be om å få pengene tilbake om arrangøren går konkurs (på landstreff eller andre festivaler). Når du bruker kredittkort må du huske å ikke bruke mer penger enn du kan betale ned.

  3. Ha en skriftlig kontrakt
    En kontrakt vil sikre økonomisk trygghet for både selger og kjøper
Møt annsikt til annsikt
Møt ansikt til ansikt hvis man kjøper bus

Hva gjør du om du blir lurt?

Hvilke betingelser du har, avhenger av hva du kjøper. Det spørs også om man kjøper fra et firma,eller av en privatperson.Kjøpsloven gjelder for kjøp mellom næringsdrivende (mellom firma), og kjøp mellomprivatpersoner. 

Forbrukerkjøpsloven gjelder når kjøper er forbruker, og selger opptrer i næringsvirksomhet (selger er et firma). I motsetning til forbrukerkjøpsloven kan kjøpslovensregler fravikes ved avtale. Det vil si at man kan avtale noe med selger, uavhengig av kjøpsloven sine regler (avtalefrihet). 

Hvis ikke noe spesielt er avtalt, gjelder reglene i kjøpsloven (ref.lovdata.no).Russelogo følger kjøpsloven. Det vil si at man kan utarbeide en avtale med designeren, eller følgekjøpslovens regler. 

Om man skal lage avtalen selv, er det viktig å være bevisst på hva begge parter skal forholde seg til. Profesjonelle logodesignere tar ofte deler av beløpet på forskudd,men aldri hele summen. Skal du kjøpe logo, og designeren ønsker hele prisen først, er det lett for han/hun å sluntre unna, eller ikke levere etter avtale.

Russelogoer regnes som et custom og skreddersydd produkt på lik linje med annet grafisk design og man har ikke retur rett slik som på butikkvarer.

Hvilke rettigheter har du som forbruker?

Hvilke betingelser du har, avhenger av hva du kjøper. Det spørs også om man kjøper fra et firma,eller av en privatperson.

Kjøpsloven gjelder for kjøp mellom næringsdrivende (mellom firma), og kjøp mellomprivatpersoner. Forbrukerkjøpsloven gjelder når kjøper er forbruker, og selger opptrer inæringsvirksomhet (selger er et firma). I motsetning til forbrukerkjøpsloven kan kjøpslovensregler fravikes ved avtale. Det vil si at man kan avtale noe med selger, uavhengig av kjøpslovensine regler (avtalefrihet). Hvis ikke noe spesielt er avtalt, gjelder reglene i kjøpsloven (ref.lovdata.no).

Russelogo følger kjøpsloven. Det vil si at man kan utarbeide en avtale med designeren, eller følgekjøpslovens regler. Om man skal lage avtalen selv, er det viktig å være bevisst på hva beggeparter skal forholde seg til. Profesjonelle logodesignere tar ofte deler av beløpet på forskudd,men aldri hele summen. Skal du kjøpe logo, og designeren ønsker hele prisen først, er det lett forhan/hun å sluntre unna, eller ikke levere etter avtale.

Russelogoer regnes som et custom og skreddersydd produkt på lik linje med annet grafisk designog man har ikke retur rett slik som på butikkvarer.

signer avtale

RUSSEKUNST

Markedets feteste russelogoer 

Samarbeidspartnere