4 veldedige formål man kan støtte

Før russetiden starter er det mange forberedelser man gjør for russegruppa si. Noen
forberedelser kan man gjøre for andre, f.eks. ved å støtte forskjellige veldedige formål. I tillegg til å gi oppmerksomhet og synlighet for viktige saker, vil dere gjennom dette kanskje bidra med å redde naturen og menneskeliv. Din tid og innsats kan ha stor betydning for andre. I denne artikkelen kommer vi med fire veldedige formål du og din russegruppe kan velge å støtte.

Krafttak mot kreft

kreftforeningen innsamling
innsamling.kreftforeningen.no

Hvorfor donerer jeg til denne aksjonen? Den første forklaringen er at jeg har sett på nært hold hva kreft gjør. Hvordan det reduserer et fantastisk og aktivt menneske til det ugjenkjennelige.
Kreft er et smertehelvete som jeg ikke unner noen. Den andre forklaringen er at det som opptar russen er viktig for meg også fordi jeg er så heldig at jeg får drive med noe jeg elsker takker være dere og derfor ønsker jeg å gi noe tilbake. Jeg pleier å donere litt av pengene jeg tjener på russelogoer. Totalt har jeg vel donert nærmere 20,000 over tre år

russekunst donasjon til kreftforeningen
I 2020 donerte jeg 4200. Jeg håper å kunne donere mer i år

Tre av fire som får kreft i Norge overlever. De fremskrittene som er gjort innen forskningen er
grunnen til overlevelsesraten er dobbelt så høy nå, enn den var for 50 år siden. Det finnes rundt 200 ulike kreftformer, noe som betyr at det kreves mye kunnskap. Derfor er det viktig å støtte kreftforeningen både med tanke på økt kunnskap og at mange bli rammet. Innsamlingsaksjonen Krafttak mot kreft er noe de fleste russ deltar på, og russen utgjør den største andelen bøssebærere. Aksjonen tar plass i mars, og arrangeres hvert år. Aksjonen har blitt en russeknute, der du får en liten bøsse i russelua om du delta.

russekunst rosa sløyfe
Tegning jeg laget i forbindelse med rosa sløyfeaskjonen

WWF sitt arbeid mot plast i havet

Hvorfor bryr jeg meg om dette?

Forsøplingen i havet truer dyre- og planteliv. Plast er med på å ta livet av, og gjøre en rekke fugler, fisker og andre dyr som lever i og ved havet syke. Dette påvirker også mennesker, siden maten og drikkevannet vårt rammes. Hvert år kastes det rundt 8 millioner tonn plast i havet. Plast forsvinner ikke fra naturen (med mindre noen plukker det opp) på flere hundre år. 

WWF jobber for å redusere plastforsøplingen over hele verden. De ønsker å opprette en avtale
som binder alle land til å hindre forsøplingen. De ønsker også bedre tiltak innenfor
avfallshåndtering, og å minske plastikkbruken.

For å støtte WWF sitt arbeid kan dere som russegruppe donere penger, og skrive under på
underskriftskampanjer.

russekunst hai logo
Ikke rart denne haien er så aggressiv. Flasker hører ikke hjemme i havet. Fra russelogo 2020

Team Trees – plant a tree

Dette er ikke en aksjon som russen har som tradisjon for å støtte, men det er noe jeg personlig er veldig opptatt av. I 2018 oppnådde jeg min barndomsdrøm som var åbesøke regnskogen i Brasil, men det var også en bittersøt opplevelse. Flere tusen dekarmed nedpløyd skog så langt øyet kan se – og ja, jeg har ganske bra syn. 

Denne aksjonen ble satt i verk av den amerikanske YouTuberen MrBeast. De opprettet etsamarbeid med organisasjonen Arbor Day Foundation, som er den største ideelle organisasjonensom holder på med treplanting. Målet var å plante 20 millioner trær før 2020, noe de klarte. Selvom de klarte å gjennomføre det, er de ikke ferdige enda. Verden har fortsatt et stort behov forflere trær, i tillegg til å ivareta de vi allerede har.

Hvorfor støtter jeg denne aksjonen og ikke regnskapsfondet? Jeg var aktivt medlem avregnskapsfondet i mange år, men dessverre går mye av pengene til lobbyisme og korrupsjon.

Konseptet går ut på at for hver amerikanske dollar du donerer, vil det bli plantet et tre i en skogsom trenger det, et sted i verden. Når det plantes flere trær vil de vil ta opp mangedrivhusgasser, og vil redusere global oppvarming, og dermed bidra til mindre forurensning.

Jeg liker at 1 dollar gir et tre og at de har klart å holde målene sine. Er det ikke helt fantastisk åvite at man har gitt liv til et par tusen trær? Hvis skattepengene mine skal gå til noe, så er det trær!

Black Lives Matter

russekunst black lives matter art
Tegning jeg laget for å vise min støtte til blackouttuesday.

I lys av det som skjer i samfunnet akkurat nå, er Black Lives Matter en bevegelse som er viktig å engasjere seg i. Saken har fått en del oppmerksomhet i Norge, og det har vært flere protester i
flere deler av landet. Bevegelsen er med på å bekjempe politibrutalitet og rasisme, og det å gi
oppmerksomhet rundt forskjellsbehandlingen som fortsatt foregår.

Jeg forpliktet meg til å donere 20 kroner for hver kommentar på posten min. Helt ærlig hadde jeg forventet 100-200 kommentarer, men fikk over 1000. Det er viktig å holde hva man lover, så jeg donerte 2500$. Det er en del russelogoer, men jeg håper at pengene blir brukt fornuftig.

Siden dette er et stort nettverk av offentlige- og private personer, små- og store grupper, er det ikke en spesifikk organisasjon man kan donere penger til. For å støtte arbeidet mot rasisme og
støtte familier, kan det doneres til minnefond (f.eks. George Floyd sitt) eller fond som Minnesota Freedom Fund.

Det er også flere underskriftskampanjer man kan skrive under på for å vise støtte.

I tillegg til å delta på bøssebæreaksjoner, donere penger, og skrive under på
underskriftskampanjer, er det viktig å gjøre sakene synligere. Dette gjør at flere kanskje velger å delta, og engasjere seg. Del ting på sosiale medier, informer andre og dere selv. Legg ut bilder på plattformer som Instagram, der dere viser at dere støtter sakene. Det går også an å kontakte deres lokale avis, eller sikt enda høyere for å skaffe mer  oppmerksomhet. Dette vil gjerne skaffe flere  donasjoner/underskrifter av folk som ellers ikke ville donert/skrevet under.

RUSSEKUNST

Markedets feteste russelogoer 

Samarbeidspartnere