Tips til å tjene penger til russetiden

Russefeiringen har sakte men sikkert utviklet seg fra å kun assosieres med en rød lue med dusk til store prosjekter som russebusser, og dette krever penger.

Uansett om du er vandreruss, russ på buss, eller van vil det være kostnader du selv eller sammen med en eventuell gruppe må legge ut for. Det kan være vanskelig å tenke nytt, eller finne måter å tjene penger på. Russekunst har derfor samlet de beste tipsene fra russegrupper fra rundt om i landet. 

Så og si alt angående russetid koster en del. Kanskje gruppen din har planer om å ha russelåt fra Soppgirobygget eller kanskje til og med TIX? Alt fra russelogo, russeklær til eventuelle slippfester og russetreff er noe som også ikke akkurat vil komme gratis. Det vil aldri være for tidlig å begynne å samle inn penger til russetiden heller, hvert fall for de som har planer om å ha russebuss. 

Dugnad eller vanlig jobb?

Det finnes en rekke dugandsktører som ordner betalte arbeidsdugander i bytte mot at det gjennom russen blir solgt produkter som de leverer. For eksempel kan dette gjøres gjennom Dugnadsiden, Dugnadsmarked eller Nordkak. Salg av dopapir/tørkepapir, tennbriketter, sokker og kjeks er mest vanlig her. En gruppe fra Nord Norge solgte også pakker med 200 telys gjennom Fellesinnsatsen på Facebook og forteller at det er et stort marked. Av inntekten av dette vil en del gå til russegruppen, mens den andre delen skal innbetales tilbake til dugadsaktøren innen en nedbetalingstid.

Det finnes forskjellige opplevelser med dette. Flere er ofte bekymret for å ikke få solgt alle produktene i tide, men det kan også bli en stor del av inntekten for de som det fungerer godt for. Mange grupper benytter seg av disse dugnadsaktørene og det er i grunn relativt vanlig. Uansett er sjelden pengene som tjenes inn kun på dugnad nok. Derfor kan det å skaffe seg en deltidsjobb ha nærmest like høy inntekt som å jobbe dugnad, om ikke mer. 

Eneste jeg kan anbefale er å skaffe seg jobb, hvert fall for bussruss. Alle som jobber med dugnadsordninger for russ betaler helt sinnsykt dårlig, deler Osloruss 2020.

Pant flasker

Panting av flasker ser ut til å lønnes svært godt. Russegrupper som har gjort dette har fortalt at det kan tjenes opp til hele 500 kroner i timen på dette arbeidet. Det er også en måte å tjene penger på som har svært lite eller ingen utgifter. Her er det lurt å dele seg opp og gå rundt på hus i nabolag eller i blokker og samle tomflasker. Dette er en effektiv måte å samle penger på. Arbeid som det her er både sosialt, miljøvennlig og lønnsomt. Dette kan gjøres flere ganger i året og ofte sitter folk igjen med flere tomflasker hjemme etter en høytid eller etter en helg. 

Vi hadde en ordning der vi delte oss inn i grupper på to, og dekket ulike deler av byen vår. Vi tjente fort 6000 kroner av å bare gå rundt å ringe på hus, for å spørre om tomflasker. Siden vi ikke bor langt unna grensa, tok vi både svensk og norsk pant - så vi tjente mer der. Vi gikk kanskje 3-4 timer i strekk, forteller Rumex 2020.

Illustrasjonsbilde: Saltenposten
Illustrasjonsbilde: Saltenposten

Arranger selv

Andre metoder å tjene inn pengene hvor ikke største ressursene eller utgiftene trengs kan være å lage til et loppemarked. Her kan det samles inn blant annet ubrukte møbler, klær, interiør fra bekjente som kan selges for inntekt til russetiden. Sjekk også Finn.no og se om det er noe som gis bort, og deretter kan selges på loppemarkedet dersom det har en viss verdi. På et loppemarked kan fortjenesten bli høy, og gjerne kombiner loppemarkedet med et kakesalg. Saft, kaffe, vafler og kaker slår aldri feil når slike ting arrangeres. Kakesalg kan også lages til uavhengig av et loppemarked, og våruller ryktes også som lett å få solgt.

Illustrasjonsbilde: http://www.menhvaspiserduegentlig.com/2012/04/worldwide-vegan-bake-sale.html

Vi tjente penger ved å hjelpe til på et loppemarked, men du kan jo holde ditt eget loppemarked og samle inn lopper fra folk som er villig til å gi det bort gratis. Deretter leie et lokale eller bare ha det som et garasjesalg. Vi tjente godt på å bare komme å hjelpe til så kan se for meg at du tjener godt ved å ha ditt eget loppemarked, forteller Bergensruss 2020.

Når det kommer til å leie et lokale er det også mulig å arrangere fest og ta inngangspenger. Om omtrent 100 stykker kommer på en slik fest og inngangspengene er på 100 kr per person går vil vinningen fort gå opp i spinningen.

Reklamer og spør rundt

Jentene på Stay Away 2020 fra Førde forteller at det er viktig å reklamere og annonsere at gruppen deres gjør arbeid mot betaling. Derfor kan det å skrive status på Facebook hvor det står at gruppen jobber dugnad, og å lage en annonse om dette på Finn.no være lurt. Det er viktig å oppføre seg og utføre et godt arbeid under dugnadene man får utdelt også. Dette kan føre til at gruppen får god omtale og dermed kan resultere i flere arbeidsdugnader gjennom arbeidsgiveren, og at gruppen opprettholder et godt rykte. Hør også med det lokale kjøpesenteret om det er mulig å få jobbet. Kjøpesentre trenger for eksempel hjelp av ungdommer som vil pakke inn gaver i juletiden, eller kle seg ut som maskot ved ulike arrangementer.

Ikke vær redd for å spørre enten privatpersoner, organisasjoner eller andre virksomheter i nærområdet om det trengs dugnadsarbeid heller. Kanskje noen trenger hjelp til å male et nøst eller et hus? Vaske- og ryddejobber finnes det masse av, og ved flytting anses russegrupper som en grei arbeidskraft. Det er alltids noen som trenger hjelp.

Vi har hatt pantedugnader, trekutting, måking av tak på vinteren, reklamert for restauranter og events, det tror jeg er det mest unike vi har gjort. For å finne dugnader søk overalt på nettet, legg søknader i postkasser i nabolag og spør om det er noe dem trenger hjelp til. Etter vi har dugnader spør vi ofte om de kjenner noen andre som kunne trenge hjelp. Vi får et par dugnader av Dugnadssiden, men det er veldig få. Søk på events is nærområdet ved å se på Facebook arrangement og kontakt dem for å spørre om de trenger hjelp, sier OBlock 2020.

Illustrasjonsbilde: dugnadsiden.no

Konsert + dugnad = fortjeneste

For å få gode arbeidsdugander ved musikkarrangement er det viktig å være tidlig ute med å ta kontakt, dette kan man gjøre uavhengig om man jobber med dugnadsaktør eller ikke. Steder det er populært og lønnsomt å jobbe er på større konserter eller festivaler, rett og slett fordi man får med seg konsertene og man tjener på det. Her vil arbeidsoppgavene for det meste gå ut på å rydde søppel, stå vakter og annet smått. Når dere er fylt 18 år er det og mulig å servere i baren ved slike arrangement. For å få kontakt, send mail, ring eller eventuelt sett opp et møte med kontaktperson. 

Vi har kontakter med Momentium som arrangerer festivaler i Ålesund som Jugendfest og andre konserter. Bruker ikke dugnadsside, anonym russ.

Illustrasjonsbilde: Ung.no

Enten du er russ til neste år eller i 2021, 2022 og senere vil disse tipsene være relevante.  

Det er ingen hemmelighet at jo tidligere det startes å samle inn penger dess bedre utgangspunkt på pengefronten får man. Mange som begynner å samle inn penger allerede i første klasse på videregående får gjerne høre «hvorfor gidder dere» eller «dere er altfor tidlig ute». Men det er vel bedre det enn å sitte måneden før russetiden med en svimlende høy sum i egenandel og et sprengt budsjett. 

Skrevet av

Skrevet av

Marthea E. Steinhovden

RUSSEKUNST

Markedets feteste russelogoer 

Samarbeidspartnere